Lezing Market Garden

Operatie Market Garden en wat ging er aan vooraf ?
Op woensdag 25 maart 2015 om 20.30 uur in Zaal de Koppelpaarden op uitnodiging van de Vereniging voor Oudheidkunde  Lichtenvoorde  geeft  Drs.R.P.G.A.Voskuil  een interessante  dia-lezing  over de geallieerde lucht-foto-spionage boven Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder inzake de Operatie Market Garden.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog was één van de belangrijkste manieren om informatie over de tegenstander te verzamelen het gebruik van spionage vanuit de lucht. De Geallieerden ontwikkelden tussen 1940 en 1945 een zeer efficiënte organisatie op dit gebied. Zo werden de militaire activiteiten van de Duitsers in het bezette Nederland van dag tot dag gevolgd door speciale verkenningsvliegtuigen,die waren uitgerust met grote luchtfoto-camera’s.
In de lezing zal met behulp van een groot aantal voorbeelden worden ingegaan op de rol van de luchtfoto’s bij de spionage boven Nederland. De nadruk zal daarbij liggen op het gebruik van de foto’s bij de planning en uitvoering van de militaire operaties tussen september 1944 en mei 1945. Vooral voor, tijdens en na Operatie Market Garden werden vanuit de lucht van Midden-Nederland enorme aantallen foto’s gemaakt. Zij vormen nu een belangrijke en kostbare bron van informatie voor de studie van die zeer ingrijpende periode uit de Nederlandse geschiedenis.

Biografie  Drs. R.P.G.A. Voskuil
Robert Voskuil (1946) studeerde Fysische Geografie aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. Na zijn studie werkte hij achtereenvolgens bij de Gadjah Mada Universiteit in Yogyakarta, Indonesië en bij het Internationaal Instituut voor Lucht- en Ruimte kartering (ITC) in Enschede. Hij is gespecialiseerd in de analyse van luchtfoto’s en satellietbeelden. In zijn vrije tijd heeft hij zich verdiept in de geschiedenis van het gebruik van luchtfoto’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, en in het bijzonder in de periode van de Slag om Arnhem.  

De Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde organiseert samen met de Oudheidkundige Vereniging Zuwent op vrijdag 29 mei a.s. een excursie naar ondermeer landings- en droppingsplaatsen en andere plekken in en rond Arnhem en Oosterbeek,  waar tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 markante gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.
De dia-lezing van drs. Voskuil  wordt u door de Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde  met vrije toegang  aangeboden. Consumpties zijn voor uw eigen rekening. Van harte welkom !